Ved kysten

Arrangementsguide

Temaet for Naturens Uge 2023 er "Under overfladen". Hvis man vil lave et arrangement med inspiration fra årets tema, er det oplagt at lave nogle sjove aktiviteter ved eller i vandet. På langt de fleste kyststrækninger i Danmark er der offentlig adgang, så ligger I i nærheden af kysten, vil det være et godt sted til et arrangement.

Hvem vil du gerne have, der skal komme?

Før man planlægger, hvilke aktiviteter man vil lave, er det vigtigt at gøre sig nogle tanker om, hvem man gerne vil have til at komme til ens arrangement. Er det f.eks. børnefamilier, man gerne vil have til at komme – dem er der ofte mange af i Naturens Uge – så skal aktiviteterne være målrettet dem, så de er interessante for både børn og voksne.

Hvilke aktiviteter kan du lave?

Udover at det er oplagt at lade gæsterne høre om og prøve den aktivitet, man dyrker i foreningen, så er der masser af sjove naturaktiviteter, man kan lave ved kysten.

Nedenfor nævnes en række aktiviteter, man kan lade sig inspirere af:

  • Inviter gæsterne på en sanketur langs kysten, hvor der er et væld af spiselige planter. Det kan både være strandplanter og frisk tang. Har man nogle rejehov med, er det de fleste steder let at fange rejer på det lave vand. Den indsamlede mad kan så tilberedes over bål eller medbragte trangiaer. Bruger I invasive arter i madlavningen, som f.eks. Rynket rose, kan I naturligt komme ind på emner som miljø og biodiversitet. Husk i øvrigt at plukke med omhu. Find inspiration til spiselige arter og opskrifter på Friluftsrådets hjemmeside eller hos Vild Mad.
  • Indsamling af plastik og andet skrald på stranden kan være en god måde at sætte fokus på vores havmiljø. Og faktisk vil de fleste gerne være med til at gøre en god gerning. Det kan også kombineres med formidling om strandens dyr og planteliv. Det indsamlede affald kan lægges frem og sorteres. I den forbindelse kan man snakke om nedbrydningstider for de forskellige typer affald. Læs om nedbrydningstider her.
  • Dyrelivet på det lave vand. At studere dyrelivet på det lave vand er en spændende aktivitet og kan give et indblik i naturen under overfladen, som de færreste kender så meget til. Det kan gøres på flere måder. Én måde er at bruge vandkikkerter. Så kan børn og voksne studerer livet under vandet mens de sopper rundt. En anden måde er at fange smådyr med net (rejehov er meget effektive), og så studerer dem i medbragte akvarier. Dyrene slippes selvfølgelig ud, når de er blevet studeret. Husk at vandet skal iltes eller udskiftes løbende og at akvariet helst skal stå i skygge, så vandet ikke bliver for varmt. Har man adgang til waders kan vandaktiviteterne gennemføres også selvom det er en kølig dag.
  • Kystbingo – I kan lave jeres egen bingoplade. Find fem ting i den lokale natur, som deltagerne skal finde. I kan også lave dine egne bingoplader ved at printe billeder ud af ting, der skal findes. I kan se en video om naturbingo her.

Sådan får du folk til at komme

Når man har lavet et fedt arrangement, er det ærgerligt, hvis der kun kommer få gæster, fordi kun få har hørt om det. Når man tilmelder sig til Naturens Uge på www.naturensuge.dk, så kommer man med i arrangementsoversigten, hvilket gør at folk kan finde ens arrangement via den kanal. Men for at nå så bredt ud som muligt er det vigtigt, at man gør en indsats for at komme ud via andre kanaler.

  • Del dit arrangement på din Facebook-væg og i Facebook-grupper ved at bruge linket fra dit arrangement, der ligger på naturensuge.dk
  • Du kan også oprette en begivenhed på Facebook og invitere folk direkte - link evt. ind til dit arrangement, der ligger på naturensuge.dk
  • Send en pressemeddelelse til den lokale presse og ring til lokalpressen for at informere om arrangementet. Hent en vejledning til, hvordan I skriver en god pressemeddelelse.
  • Del arrangementet på Skoleintra (elektronisk opslagstavle)
  • Hæng plakater op på biblioteket og i det lokale supermarked

Læs mere og download logoer mv. her

Det skal du bruge

Synlighedsmaterialer:

  • Plakater til markedsføring af jeres arrangement. Kan downloades her
  • Naturens Uge beachflag eller Banner til at skabe synlighed og lede gæsterne det rigtige sted hen
  • Noget beklædning til at synliggøre de frivillige

Aktivitetsmaterialer:

  • Strandsafari: Opslagsværker eller appen Seek by INaturalist til plantebestemmelse. Kniv og kurv til indsamling. Evt. waders og rejehov til rejefangst/ indsamling af tang. Brænde eller trangiasæt til tilberedning. Råvarer til supplement af det indsamlede.
  • Havfaldsindsamling: Handsker, affaldssække, evt. gribetænger.
  • Dyrelivet på det lave vand: Opslagsværker/ bestemmelsesduge til bestemmelse af arter, evt. vandkikkerter, plastakvarier, evt. waders og rejehov. Redningsveste til udlån.

Hvad med økonomien?

Af de ovennævnte aktiviteter er nogle af dem kun lidt udstyrskrævende, og kan nok rummes inden for de fleste foreningsbudgetter, hvorimod andre kræver en del udstyr.

Laver man et arrangement, der er udover, hvad foreningens økonomi kan klare - f.eks. hvis det kræver anskaffelse af dyrt grej - kan I overveje at søge fonde, kommunale puljer eller sponsorater fra det lokale erhvervsliv. Husk at være ude i god tid.
Her kan I finde vejledning til søgning af puljer hos Udlodningsmidlerne til friluftsliv og Nordea Fondens pulje "Liv i det lokale".

Har du tænkt på...

  • en plan B, hvis det bliver regnvejr (et sted at søge ly og evt. alternative aktiviteter).
  • at undersøge om jeres arrangement kræver særlige tilladelser af lodsejer eller andre.
  • hvordan I sikrer god hygiejne i forbindelse med servering af mad.
  • om der er nogle sikkerhedsaspekter I skal have styr på i forbindelse med arrangementet. Hvis I laver aktiviteter i vandet; er det lavvandet langt ud, er der steder med kraftige understrømme, er der livredningsudstyr, har I førstehjælpsudstyr med, etc.
  • at ved Blå Flag strande og Badepunkter er der god badevandskvalitet, livredningsudstyr, toiletfaciliteter mv., og de vil derfor være ofte være gode steder lokationer. De kan findes her.

Husk også, at der måske er en grejbank i nærheden, hvor I kan låne udstyr. Kig her.